- 26 lutego 2024
- pp18
- 0 Comments
- Aktualności
„Nasze podróże” – Warsztaty kulinarne w Grupie 4 – Fotorelacja
„Nasze podróże” to tematyka główna tego tygodnia. A jeśli podróżować to i smakować !. To właśnie to dzięki podróżom możemy poznać kulturę innych krajów ich zwyczaje, dania, z których słyną. Dlatego też dnia 26. 02 (poniedziałek) przedszkolaki z grupy 4 wzięły udział w warsztatach kulinarnych, które miały na celu zapoznać ich z nowymi smakami. W tym dniu dzieci zapoznały się z historią gofrów oraz dowiedziały się czym jest ciecierzyca i gdzie jest hodowana (Cieciorka, zwana inaczej ciecierzycą jest rośliną strączkową pochodzącą z Egiptu, a współcześnie uprawianą głównie w Indiach). Po ogólnych informacjach mali kucharze zostali zapoznani z przepisem i przystąpili do wykonywania ciasta na gofry ! Każdy z nich miał swoje zadanie, które zostało wykonane po mistrzowsku ! 🙂 Po upieczeniu gofrów przedszkolaki zasiadły do degustacji. Każdemu gofry bardzo smakowały, niektórzy zjedli nawet po kilka dokładek.
Warto wprowadzić do menu dzieci takie odżywcze gofry, ponieważ ciecierzyca pospolita należy do roślin strączkowych. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i związki mineralne. Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E, która jest kluczowa dla prawidłowej regeneracji naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona.
W mące z orkiszu znajdziemy dużo białka. Mąka z orkiszu jest również świetnym źródłem błonnika. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a przede wszystkim szereg soli mineralnych m.in. mangan, magnez, żelazo, fosfor, wapń i selen.
Przepis pochodzi z profilu; „UWOJTUSIANATALERZU” Pani mgr Michalina Klukowska, Dietetyk dziecięcy i kliniczny.
Leave a Comment